Rise Up + Let Go

Flyer Rise up + Let go – expositie Boukje van Iperen

Persbericht

Kunstinstallatie te zien in de Oudshoornse Kerk

 Alphen a/d Rijn De Oudshoornse Kerk heeft tijdens het Hemelvaart- en het Pinksterweekend haar deuren geopend voor een bijzondere expositie. Kunstenaar Boukje van Iperen heeft speciaal voor deze historische plek de installatie ‘Rise Up + Let Go’ ontwikkeld. Het werk is alleen tijdens deze twee weekenden in deze vorm te zien. Verschillende elementen als videokunst, objecten en ingrepen in de ruimte, zorgen samen voor één verhaal: één installatie.

Als we haar vragen hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen, legt ze uit:  ‘Het heeft meerwaarde om op deze locatie mijn werk te laten zien. De binnenkant van de kerk is prachtig en het is zo’n sterke basis. Ik wil met deze installatie de architectuur van de kerk ten volle benutten en zo ruimte en kunst één maken.’

Met de titel van de expositie, ‘Rise Up + Let Go’, verwijst Van Iperen naar ons leven en de tijd die we hier op aarde hebben. We staan op en we laten los. Opstaan, soms in letterlijke zin, vraagt om actie, terwijl loslaten vraagt om vertrouwen en overgave. Elementen waar we als mens allemaal mee te maken krijgen. ‘De kerk is van oudsher een plek van bezinning, maar moderne kunst vervult deze rol ook. Kunst wil aanzetten tot stilte, wil uitdagen om vragen te stellen over onszelf en de wereld om ons heen. Kunst is geen éénrichtingsverkeer, maar altijd een wisselwerking tussen maker, kunstwerk en toeschouwer.’

Hoe Van Iperen dit heeft gedaan kunt u zelf gaan bekijken. U bent van harte welkom!
De expositie ‘Rise Up + Let Go’ vindt plaats van 10 t/m 13 mei (Hemelvaart) en van 19 t/m 21 mei 2018 (Pinksteren).
Op die dagen is de kerk geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

Adres: Oudshoornse Kerk, Oudshoornseweg 90 in Alphen a/d Rijn.

Continue Reading

Zomerexpo 2015 | Woest

Zomerexpo 2015

 

Van 11 juli t/m 20 september 2015 zal mijn werk Hysteria te zien zijn
tijdens de vijfde editie van de Zomerexpo in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Hysteria- Boukje van IperenHysteria |

De ‘Extase van Theresia’ van Bernini was aanleiding om onderzoek te doen naar extase en hysterie. Hysterie, waar vooral vrouwen aan leden, is vastgelegd door de eerste neurowetenschappers in tekst, foto’s en tekeningen. Een serie zelfportretten, waar het werk Hysteria onderdeel van is, tonen de verschillende fasen van hysterie.

Link naar site Gemeentemuseum

Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag

Continue Reading

Galerie [con]Temporary

Galerie [con]Temporary is een (tijdelijke) galerie gestart door Boukje van Iperen, Simone Houtman en Malou Paul.  De galerie zit aan het Thorbeckeplein op de hoek van de Dreespassage in Alphen a/d Rijn en toont het werk van de initiatiefnemers.
Zowel Van Iperen, Houtman als Paul wonen en werken in Alphen a/d Rijn.
In de galerie wordt, naast het werk van de initiatiefnemers, ook iedere maand een gastkunstenaar uitgenodigd om te exposeren. 

www.galeriecontemporary.nl
Per mei 2014 hebben we helaas onze deuren moeten sluiten.

Adres |
Dreespassage 10, 2406 DE, Alphen a/d Rijn

Openingstijden |
vrijdag      17.00 – 21.00 uur
zaterdag   10.00 – 17.00 uur
en op afspraak

galerie contemporary

 

 

Continue Reading

Reflection

Flyer-Reflection-Boukje-van-Iperen

Boukje van Iperen exposeert van 2 t/m 23 februari 2014 bij Galerie Noodweer aan de Herensingel in Leiden.
Op zondag 2 februari om 13.00 uur wordt de expositie geopend.

Van Iperen (1987) woont en werkt in Alphen a/d Rijn en studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens de expositie REFLECTION laat zij videowerk, tekeningen, fotografie en sculpturen zien. Het werk uit zich veelal in verwrongen of vervormende beelden, reflecties, die niet gaan over schoonheid, maar een diepere laag proberen te raken.

De rode draad in Van Iperens werk is het beeld van de sterke en/of zondige vrouw. Inspiratie vindt zij terug in de huidige beeldcultuur en haalt ze uit onze Westers Christelijke traditie. Deze traditie wordt gekenmerkt door een negatief beeld van de vrouw en het vrouwelijke. Van Iperen is met de christelijke traditie opgegroeid en haar werk is als een zoektocht naar de waarheid of oorspronkelijkheid ervan; het recht doen aan. Want waar ligt de waarheid en is dit ooit nog terug te vinden?

Met de expositie REFLECTION wordt deze zoektocht zichtbaar. De reflectie gaat twee kanten op. Enerzijds is het resultaat van Van Iperens onderzoek en standpunt. Anderzijds stuurt zij deze beelden als echo’s weer de wereld in. Klaar voor de beschouwer om gezien te worden en opnieuw terug te kaatsen.

Galerie Noodweer
Herensingel 7, Leiden
Open op vr-za-zo  van 13.00 – 17.00 uur
galerienoodweer.nl

 

Continue Reading

Define [dys] FUNCTION

flyer Define [dys] FUNCTION

28 & 29.09.2013, onderdeel van de Kunstroute Leiden.
De Kunstroute Leiden vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september 2013 van 12.00-18.00 uur.

LOCATIE
Vrijplaats Leiden
Middelstegracht 36
2312 TX Leiden
…………………………….

Define (dys)function is de titel van de expositie van Lenny Waasdorp en Boukje van Iperen.

De expositie bestaat uit werk dat speciaal voor de Kunstroute is gemaakt: fotografie, video en sculpturen.  En alles met de vraag: wanneer functioneert iets of iemand? Wat is normaal, wat wijkt af en wie bepaalt dat?

Unieke combinatie tussen twee groepen

Geheel aansluitend met het thema van de twee kunstenaars is er zondag om 15:00 uur een uniek optreden van ogenschijnlijk maatschappelijke uitersten. Maar waarom zou dat niet werken?

  • Theatergroep Domino is een groep acteurs met een verstandelijke beperking. Zij speelden deze zomer nog, zeer succesvol, met het PS|Theater op Begraafplaats de Groenesteeg. In de Vrijplaats geven zij een dansperformance.
  • ESTEC Space Strings is een klassiek ensemble van ESTEC-medewerkers.

Van Iperen: ‘We hebben verschillende voorstellingen van Domino gezien en raakten steeds geboeid door de puurheid waarmee zij performen. En dat dus samen met ‘de Space Strings’, die onder andere kamermuziek van Bach en Mozart zullen spelen. Echt een geweldig voorbeeld van kruisbestuiving.”

Waasdorp: “Aansluitend is er live muziek van Chabert en Suite in het café van de Vrijplaats. Het is fijn te merken dat íedereen geheel vrijwillig meewerkt om de zondagmiddag vorm te geven: de optredens, de mensen achter de bar en ook de hapjes die we op zondagmiddag serveren worden gedoneerd. Er komt iemand fotograferen, iemand filmen; allemaal gratis. Dat is vooral in een tijd waarbij alles wordt afgerekend op de economische waarde ervan, op z’n minst opmerkelijk te noemen.

Daarom is het ook zo belangrijk dat er organisaties als de Vrijplaats bestaan, waar je de kans krijgt je verhaal te vertellen. Een plek die als broedplaats fungeert los van economische waarden of andere belangen. Een plek die ook nu, in crisistijd, functioneert.”

Theatergroep Domino/ESTEC Space Strings: zo 29 september om 15.00 uur. Vanaf 16.30 u speelt Chabert en Suite jazzy loungemuziek in het café van de Vrijplaats.

Toegang is gratis.

Domino eerdere voorstelling Down Index V
Foto: Theatergroep Domino “Down Index V ”

Blijf op de hoogte via onze Facebook pagina:
https://www.facebook.com/events/498687650217590/?fref=ts

www.vrijplaatsleiden.nl
www.kunstrouteleiden.nl

www.lennywaasdorp.nl
www.boukjevaniperen.nl

Continue Reading

KEES | Nieuw Vleesch in de Kuip

 

Rotterdam Crooswijk – Kunstenaarscollectief KEES exposeert van 5 t/m 28 oktober 2012 in De Witte Slagerij aan de Rakstraat 2 te Rotterdam. KEES bestaat uit Maaike Kramer, Marjolein Witte en Boukje van Iperen. De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur. Te zien zijn schilderijen, foto’s, sculpturen, installaties en videowerken.

De drie kunstenaars vormen sinds 2010 het collectief KEES. Zij komen samen voor feedback, overleg en samenwerking en hebben één gezamenlijke expositie per jaar. Het werk dat in De Witte Slagerij te zien is, is dit jaar ontstaan.

Maaike Kramer – Het werk van Kramer is een zoektocht naar eigen bestaansrecht. Dit vertaalt zich naar bestaansrecht binnen de kunstwereld. Zij onderzoekt en documenteert deze wereld en gebruikt deze documentatie altijd als basis van het werk. In De Witte Slagerij zal Kramer werk laten zien dat gemaakt is naar aanleiding van jarenlang fotograferen in musea. Kramer ontdekte dat ze vaak werk gefotografeerd heeft, wat ze eigenlijk niet gezien heeft in de expositie. Zij heeft deze werken opnieuw bestaansrecht gegeven door deze te verwerken in een werk van haarzelf. ‘Wat blijft er van het origineel over’, ‘doet dit er nog toe’ en ‘krijgt deze vertaling toch een eigen bestaansrecht’ zijn vragen die Kramer aan de beschouwer voorlegt.

Marjolein Witte – Witte exposeert o.a. het videowerk Plengoffer (Libation). Een autobiografisch en psychologisch zelfportret dat zich uit in een eeuwigdurend ritueel van het offeren met melk en wassen in melk. Thema in dit werk is de moeder, waarbij moedermelk metafoor staat voor de band tussen moeder en kind en het ritueel voor het lijden van het kind, maar ook dat van de moeder, voor schuld en vergiffenis.  Witte haar werk is veelal doorspekt met autobiografische elementen en bevindt zich altijd op het psychologisch en emotioneel vlak van het mens-zijn. In De Witte Slagerij zullen nog andere videowerken en foto’s te zien zijn van Witte.

Boukje van Iperen – Van Iperen toont o.a. het beeld ‘Offer’. Deze sculptuur van paraffine is een afgietsel van haar eigen lichaam. Het werk zal alleen tijdens deze expositie te zien zijn, omdat het langzaam opbrandt. Inspiratie voor haar werk vindt Van Iperen veelal terug in onze Westers christelijke traditie. De verandering van oorsprong door toedoen van tijd en mens en het beeld van de sterke en/of zondige vrouw zijn thema’s waar zij zich mee bezig houdt. Tijdens de expositie zal ook het videowerk ‘Keeping my Sanctuary’ te zien zijn.


Artist collective KEES – Nieuw Vleesch In De Kuip

Artist Collective KEES will exhibit in De Witte Slagerij on the Rakstraat 2, Rotterdam, from 5 to 28 October 2012. The KEES artists are Maaike Kramer, Marjolein Witte and Boukje van Iperen. The grand opening of the exposition will kick off at 8 P.M. on Friday 5 October. The expo will consist of paintings, photos, sculptures, installations and video art.

The three artists founded Kees in 2010. They come together to critique, discuss and work together, and organize one shared exposition a year. All pieces shown at De Witte Slagerij were created this year.

Maaike Kramer – Kramer’s work focuses on the search for legitimacy. This translates into the right to exist in the modern day art scene. She researches and documents this scene and translates this material into her own artwork. In the De Witte Slagerij, Kramer will display work that is based on many years of photographing various museums. Kramer discovered that she often catches artwork on camera that she didn’t consciously see when visiting the exposition. She has legitimated these works by integrating them into her own artwork. Kramer asks the viewers of these works what remains of the original, if the original still matters in this new translation of the work and if this translation of the original piece is a legitimate piece of art in its own right.

Marjolein Witte – Witte exhibits her video artwork ‘Plengoffer’ (Libation). This autobiographical and psychological self-portrait bases itself in the eternal rituals of sacrificing milk and bathing in milk. This work revolves around the theme of ‘mother’, where mother’s milk is a metaphor for the bond between mother and child, and the ritual is a metaphor for the suffering of the child—as well as the mother—in the cycle of guilt and forgiveness. Witte’s work touches upon many autobiographical elements and always relates to the psychological and emotional bases of humanity. Beyond Plengoffer, various photographs and video artworks of Witte will be displayed at De Witte Slagerij.

Boukje van Iperen – Amongst others, Van Iperen will exhibit the statue ‘Offer’ (Sacrifice). This paraffin sculpture is a cast of her own body. The work will only be displayed during this exposition, because it will slowly burn up. Van Iperen finds the inspiration for most of her work in the Western Christian tradition. Important themes within the artworks are the change of origin through time and men, and the representation of the strong and/or sinful woman. The video work ‘Keeping my Sanctuary’ will also be shown during the exposition.
De Witte Slagerij
Rakstraat 2 &4a
3034 RG Rotterdam

5 t/m 28 oktober 2012
Opening 5 oktober 20.00 uur
Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur

www. keesprojects.nl

 

Continue Reading